Artikel 1
Warmte-krachtkoppeling (WKK) of cogeneratie staat voor het gelijktijdig opwekken van warmte en kracht (elektriciteit). De energie is afkomstig van een verbrandingsmotor of gasturbine en wordt meestal aangewend om een generator aan te drijven die op zijn beurt elektriciteit opwekt. De warmte die daarbij vrijkomt gaat niet verloren maar wordt lokaal nuttig gebruikt voor bijvoorbeeld productie van warm water, stoom of hete lucht.
58,5%, de rest van de energie uit de gebruikte brandstoffen komt vrij als warmte. Zonder warmte-krachtkoppeling wordt deze warmte afgevoerd met het koelwater. Deze warmte kan grotendeels nuttig gebruikt worden (verwarming, droging e. d.). Op deze manier wordt brandstof bespaard ten opzichte van de afzonderlijke, gescheiden productie van elektriciteit en warmte, de elektriciteit in een centrale en de warmte in een aparte ketel.
Vaak wordt deze warmte verplaatst via stoom, maar ook warm water en thermische olie zijn veel voorkomende warmtedragers. De klassieke manier van warmteopwekking is door middel van een gas- of oliegestookte ketel. Steeds meer bedrijven stappen over op een vorm van WKK voor het gros van de te produceren warmte.
Energie In Afvalwater
Het toepassen van WKK brengt economisch voordeel met zich mee. De elektriciteit die geproduceerd wordt door middel van WKK kan ter plaatse verbruikt worden, wat de hoeveelheid elektriciteit afgenomen van het openbare elektriciteitsnet bespaart. Daarnaast zal door gebruik van de restwarmte in de rookgassen voor de productie van stoom of het verhitten van warm water of thermische olie, over de hele lijn een wezenlijke energiebesparing verkregen worden.
De restwarmte wordt nu gebruikt om absorptiekoelmachines aan te drijven voor de opwekking van koude. Een WKK bij een glastuinbouwbedrijf in De Lier Bij decentrale warmte-krachtkoppeling is de productie meestal aangepast aan de warmtevraag. De elektriciteit die zelf niet gebruikt wordt, wordt dan aan het elektriciteitsnet geleverd. Decentrale WKK wordt onder andere toegepast in de glastuinbouw.
Voor het bedrijfsleven geldt de energie-investeringsaftrek. In Vlaanderen wordt het overheidsbeleid uitgetekend door het Vlaams Energie Agentschap (VEA), en bevestigd door de minister van energie. In het Vlaams gewest worden de certificaten uitgereikt door de VREG. Er worden warmtekrachtcertificaten uitgereikt voor de primaire energie die werd bespaard. Het Besluit van de Vlaamse Regering ter bevordering van warmte-krachtkoppeling van 7 juli 2006 is van toepassing.
Regeling Certificaten Warmtekrachtkoppeling ...
Op Europees niveau houdt COGEN Europe zich bezig met het behartigen van warmte-krachtkoppeling. Deze lobbyvereniging, die leden vertegenwoordigt uit bijna alle Europese landen, lobbyt de Europese Instellingen (Europese Commissie, Europees Parlement) en neemt deel aan Europese projecten waarin warmte-krachtkoppeling centraal staat.
Aan de verwarmingszijde werkt de warmtekrachtkoppeling-eenheid parallel met een verwarmingsketel. Beide warmteopwekkers worden aangesloten op het verwarmingssysteem, de warmwaterverwarming of andere warmteverbruikers, zoals een zwembad. Afhankelijk van het verbruiksprofiel van het gebouw kan het zinvol zijn een verwarmingswaterbuffer te gebruiken, zodat de looptijd van de WKK-module zo lang en ononderbroken mogelijk kan zijn.
Als er geen verbruikers meer zijn, wordt de elektriciteit aan het openbare net geleverd en vergoed. De elektriciteit voor gebruik ter plaatse wordt opgewekt in eenheden die zijn afgestemd op de respectieve behoeften. Niet benodigde stroom wordt geëxporteerd naar het openbare net en de energieleverancier zorgt voor een vergoeding. De warmte die in een warmtekrachtcentrale wordt opgewekt, gaat niet verloren, in tegenstelling tot centrale centrales.
Sport Nl Groen - Partner - 2g
Samen met een andere warmteopwekker, zoals een ketel, wordt het gebouw vrijwel verliesvrij voorzien van stroom, warmte en warmtapwater. Ook de koelvraag kan geheel of gedeeltelijk worden gedekt door koppeling met een absorptiekoelmachine.
Dringende interventie of gepland onderhoud? Een team van 21 vakbekwame service engineers en brandertechniekers en 12 wel opgeleide onderhoudstechniekers staat 7 dagen per week en de klok rond voor u klaar. Tel daarbij onze grote voorraad aan wisselstukken, en u mag erop rekenen dat we 2 uur na uw oproep bij u ter plaatse te zijn, overal in België.
Maar ook het milieu vaart er wel mee, want dankzij deze warmte-krachtkoppelingwkk daalt de CO2-uitstoot in Brussel met maar liefst 700 ton per jaar. Bij dit gebouw was er echter een bijkomend probleem : de Jubelparksite is namelijk een geklasseerd gebouw, en daar doe je echt niet zomaar wat je wil! Zo bijvoorbeeld mag je niet aan de gevelelementen of de structuur van de gebouwen raken.
Energie Uit Biomassa 6,3 Mwe
Daarom heeft Sibelga 2 machines in cascade geïnstalleerd. Tijdens het tussenseizoen wordt er één gebruikt op vol rendement, en in de winter de twee. Zo kunnen we de gebruiksduur van deze installatie in de lente en de herfst opdrijven." .
Een warmtekrachtkoppeling (WKK) is een systeem waarbij een verbrandingsmotor gekoppeld wordt aan een generator. Door deze koppeling worden zowel warmte als elektriciteit opgewekt uit één soort brandstof, zoals aardgas, biogas of LNG. Het is een zeer efficiënte manier van energie opwekken met veel voordelen. Organisaties die continu veel warmte- en energievraag hebben, zijn gebaat bij de voordelen van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s).
Met een WKK creëer je namelijk een kleine energiecentrale die op een zeer efficiënte en milieuvriendelijke manier energie opwekt. Het grootste voordeel van WKK’s is het hoge rendement. Dit ligt hoger dan wanneer warmte en elektriciteit los van elkaar opgewekt zouden worden. Het totaalrendement van de WKK’s van Caterpillar ligt op ruim 96%.
Turbine Drijft Wkk Met Eilandmodus Aan In Duitsland
Een bijkomend voordeel is dat wanneer je de opgewekte stroom zelf niet gebruikt, je deze kunt opslaan of terugverkopen aan een energieleverancier die er op dat moment bij gebaat is. Wanneer het in Nederland mistig is, kunnen er bijvoorbeeld tekorten ontstaan bij energieleveranciers die afhankelijk zijn van zonnepanelen of windmolens.
De flexibele energieopwekking van WKK’s verhelpen deze onbalans door het tekort aan zonne- en windenergie op te vangen. Met een WKK profiteer je dus van je eigen productie, maar gaat er ook geen energie verloren op momenten dat je het niet nodig hebt. Motortechniek, werkbouwtuigkunde, aandrijftechnieken … Bij WKK’s komen allerlei technieken samen.
Welke WKK geschikt is voor jou, hangt af van het toepassingsgebied en het gewenste vermogen. Samen met een accountmanager van Pon Cat vinden we de geschikte WKK voor jouw bedrijf. Een WKK is een kostbare investering waarbij een korte terugverdientijd van belang is. Daarnaast moet de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de installatie zo hoog mogelijk zijn.
Rutag Warmtekrachtkoppelingen
Wat er ook aan de hand is; wij lossen het voor je op én lopen het financiële risico in geval van mogelijke schade aan de WKK installatie. We hebben de beste logistieke service, hoogste beschikbaarheid, reageren snel en kunnen onze technisch goed getrainde servicemonteurs binnen vier uur bij jou op locatie krijgen.
Met een goed uitgevoerde WKK ka...Gevonden op https://www. rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2009/08/31/verklarende-be .
De Meer informatie zon is onze belangrijkste bron van energie. Zij voorziet in de grootste energiebehoeften (licht en beste site warmte) van de cherrytomatenplant waardoor deze kan groeien en vruchten kan dragen. In tijden dat er geen of te weinig zon is, voorziet duurzame en milieuvriendelijke aardwarmte de energiebehoefte. Als backup hierop voorzien twee zogenaamde WKK – installaties (Warmte, Kracht, Koppeling) in de warmtevraag.
Fabrikant Producent Warmtekrachtkoppeling
De geproduceerde elektriciteit, welke een behoefte van 3500 huishoudens dekt, wordt in het plaatselijk elektriciteitsnet opgeslagen. Bij de opwekking van elektriciteit komt warmte vrij, die wij benutten voor het verwarmen van onze kas en bereiken zodoende een hoge rentabiliteit. De rookgassen die bij de verbranding van aardgas vrijkomen worden gereinigd.
In de planten wordt Co2 op natuurlijke wijze omgezet in zuurstof en bouwstenen voor de plant.